skip to Main Content

Stappenplan zonnepanelen brandbare daken

Zonnepanelen worden steeds vaker niet op, maar in gevels en daken geplaatst of geplakt. En dat is best risicovol. Het plaatsen is specialistisch werk waar gelukkig strikte regels voor gelden. Niet alleen vanuit de technische inspectie die door het bouwbesluit geëist wordt, de inspectie volgens de Scope12-norm, maar ook vanuit verzekeringstechnisch oogpunt.

Om zonnepanelen veilig te installeren hebben wij enige tijd geleden al een stappenplan opgesteld. Dat al eerder gepubliceerde stappenplan hebben wij onlangs aangepast. Bekijk hier het aangepaste stappenplan.

Brandwerende coating volgens NED 7250

Ondanks de strikte regels, gesteld van overheidswege, wordt het echter steeds lastiger om panden voorzien van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn te verzekeren.

In 2020 al zijn wij gaan testen met een brandwerende coating op de isolatie. Eind juni heeft de zoveelste test plaatsgevonden. Ook die is geslaagd, want het isolatiemateriaal raakte daarbij niet in brand en de testen hebben uitgewezen dat de brandwerende coating van All Shield Coatings nu ook voldoet aan de NEN 7250.

Daar zijn wij uiteraard heel blij mee, want we kunnen dus veilig stellen dat een brand in de PV-installatie niet meer zal doorslaan naar het isolatiemateriaal, mits er gebruikgemaakt wordt van de juiste brandwerende coating.

Geoptimaliseerde omvormers

Daarnaast zijn er nog meer positieve ontwikkelingen op dit vlak. Het bedrijf SolarEdge heeft een DC-geoptimaliseerde omvormeroplossing waarmee een maximale energieproductie mogelijk gemaakt wordt door hun Power Optimizers, terwijl de veiligheid van het systeem gewaarborgd blijft. Daarnaast verhoogt het bedrijf de veiligheid van het opwekken van zonne-energiesystemen nog verder. In de omvormers van SolarEdge is namelijk vlamboogdetectie (AFCI) ingebouwd die de stroom afschakelt als er een vlamboog in het dc-circuit wordt gedetecteerd.

Als extra veiligheidsfunctie heeft SolarEdge een nieuwe technologie, genaamd ‘Sense Connect’ ontwikkeld. Deze technologie zorgt ervoor dat bij het detecteren van een toename van de temperatuur in de connectoren de stroom af zal schakelen. Op basis van testen door TNO voldoen deze eisen binnen de gestelde norm, de UL1699B norm. Deze testen hebben namelijk laten zien dat de stroom door de vlamboogdetectie binnen 0,64 seconde wordt afgeschakeld en de vlamboog stopt.

Back To Top
×Close search
Zoeken