Toetsen van waarderingen bij LyondellBasell

Feb 22, 2018

Frits van Blitterswijk is Risk & Insurance Manager bij LyondellBasell, één van de grootste onafhankelijke chemieconcerns ter wereld. Het bedrijf heeft een omzet van zo’n $44 miljard. Er werken meer dan 13.300 mensen. Van Blitterswijk werkt al jaren samen met de taxateurs van Troostwijk.

Toetsen van waarderingen

“LyondellBasell is een zeer kapitaalintensief bedrijf”, vertelt Van Blitterswijk. “Ik houd me binnen de organisatie bezig met de verzekerbare risico’s. Simpel gezegd betekent dit dat ik met mijn team inventariseer wat we moeten verzekeren en hoe we dat moeten doen.” Hij werkt al jaren samen met Troostwijk. “We hebben uiteraard zelf een grote hoeveelheid technische kennis in huis, maar er is met regelmaat behoefte om onze waarderingen te kunnen toetsen.

Daarvoor maken we graag gebruik van de deskundigen van Troostwijk. Zij fungeren vaak als sparring partner.“ Hij benadrukt dat bij een basischemiebedrijf met name taxatie van de installaties essentieel is. Van Blitterswijk: “Dat is specialistisch werk. Je moet niet alleen begrijpen wat zo’n installatie doet, maar je hoort ook kennis van de industrie te hebben en moet bovendien weten wat daar wereldwijd gebeurt. Ervaring is essentieel.”

Doorgewinterd en deskundig

“Een van de kenmerken van bedrijven als LyondellBasell is dat je een waardering niet alleen gebruikt als input voor een verzekeraar, maar ook om schadescenario’s te berekenen. Wij vragen Troostwijk ons te helpen bij de overweging wat het effect kan zijn van dergelijke scenario’s. Zo’n risicoanalyse is voor ons ook een instrument om voor een plant te bepalen hoeveel verzekeringslimiet er moet worden ingekocht.”

Hij omschrijft de mensen van Troostwijk als doorgewinterd en deskundig. “We krijgen ervaren taxateurs over de vloer. Wat we erg waarderen – en waarin zij ook onderscheidend zijn – is dat de adviseurs zich niet beperken tot waarnemingen op papier. Je kunt je waardering natuurlijk baseren op de financiële administratie van een bedrijf, maar het voordeel van Troostwijk is dat zij op de locatie zelf kijken wat er staat, dat ook herkennen, een logische indeling maken en op die manier tot een goed onderbouwde waardering komen die voor ons werkbaar is. Dat gaat een stuk verder dan het geven van een financiële waardering van je activa. Het is iets wat we niet zomaar aan iedereen overlaten.”

Meer nieuws.

May 15, 2018

Taxateur van de Toekomst: spiegel van de markt én strategisch adviseur

May 29, 2018

Woningmarkt NL