skip to Main Content
Taxateur Odet Van Gent

Stiekem is het heel leuk om met twee vrouwelijke taxateurs op pad te gaan

Sinds januari 2008 is Odet van Gent (49) als Senior Register-Taxateur werkzaam bij Troostwijk Groep. Aanvankelijk wilde ze expert worden, maar ze ontdekte dat ze toch liever vóór dan na de schade wilde komen. Ze kwam te werken in de binnendienst van Troostwijk en werd daar algauw klaargestoomd voor de buitendienst. Odette richtte haar blik op het bouwkundig vlak en volgde vervolgens de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool NCOI. Inmiddels is Odet RegisterTaxateur bij het VRT en bepaalt ze de waarde van een grote variëteit aan panden. Van kantoren tot kerken en van winkelcentra tot watertorens. Hierbij werkt ze veel samen met haar collega inventaris taxateurs.

In haar omgeving treft Odet niet veel vrouwen. Dat was voor haar in het begin dan ook wel even wennen. “Als ik een afspraak inplan wordt aan de telefoon nog wel eens gevraagd wie er precies komt,” lacht ze. “Er wordt dan vanuit gegaan dat ik de planner ben.

Maar ik leg het eerste contact graag zelf, helemaal bij de major clients.” Deze major clients vormen een van de drie groepen die Troostwijk bedient. “Daarnaast zijn er nog de reguliere taxatieopdrachten voor het MKB en de waardevaststellingen,” legt Odet uit. “Bij die laatste groep horen ook Vereniging van Eigenaren.

Ook voor subsidies taxeren

Odet verzorgt taxaties voor verzekeringsdoeleinden. Maar ze taxeert ook omdat een eigenaar een subsidieaanvraag wil indienen. Odet legt uit: “Die subsidieaanvragen gelden voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Zij kunnen een subsidieaanvraag indienen voor onderhoud: de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM). Het betreft objecten zoals ruïnes, fabrieken, sluizen, delen van stadsmuren, molens, archeologische monumenten of kerken die tegenwoordig als kantoorpand fungeren. De eigenaren kunnen een subsidie krijgen ter hoogte van een percentage van de herbouwwaarde. Voor de subsidie aanvraag moet daarom dikwijls de herbouwwaarde door een deskundige partij worden bepaald.”

Klik hier voor het gehele artikel in het Schade Magazine.

Back To Top
×Close search
Zoeken