skip to Main Content

Indexcijfers kwartaal 3 – 2022

Troostwijk Research publiceerde vandaag de Troostwijk Index kwartaal 3 – 2022. Met de Troostwijk Index informeren wij u over de ontwikkeling van de prijzen van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris voor het aankomende kwartaal. Klik hier voor de nieuwste kwartaal indexcijfers.

Kwartaal op kwartaal zijn zowel de bouwkosten als de productiekosten voor de bedrijfsinventaris sterk gestegen. De stijging wordt veroorzaakt door aanhoudende stijging van de prijzen voor grondstoffen en materialen, met name als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen (inval Rusland in Oekraïne). De verwachting is dat de kosten de komende periode verder zullen toenemen.

Loonstijging en inflatie

De lonen zijn in het eerste halfjaar iets harder gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Gemiddeld lagen de lonen in de bouw circa 3% boven het niveau van 2021. De lonen in de metalelektro sector zijn minder hard gestegen en lagen circa 1,6% boven het niveau van 2021. Voor beide branches geldt dat de CAO loopt tot en met eind 2022 en er derhalve in de tweede helft van 2022 nieuwe Cao-onderhandelingen zullen zijn. Gezien het huidige hoge inflatieniveau is het de verwachting dat de looneisen aanzienlijk omhoog zullen gaan. Hier komt nog bij dat er sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt, wat de lonen verder omhoog stuwt.

In de bouw speelt nog mee dat de kosten voor onderaannemers sneller stijgen dan de lonen van vaste medewerkers. Onderaannemers zitten met goed gevulde portefeuilles en hebben ook te maken met sterk gestegen kosten, die zij bij het aannemen van nieuwe opdrachten doorberekenen aan de hoofdaannemer.

Grondstoffen en materialen

De prijzen van grondstoffen en materialen waren al opgelopen als gevolg van het wereldwijde economische herstel na de Covid-19 dip in 2020. In het tweede halfjaar van 2021 begonnen grondstof- en materiaalprijzen snel op te lopen, mede gedreven door stijgende energie- en brandstofprijzen. In het eerste kwartaal kwam hier de inval van Rusland in Oekraïne bovenop, wat de prijzen extra opstuwde. Zo komen veel grondstoffen voor de staalproductie, waaronder ijzererts, uit Oekraïne en Rusland. De export uit deze landen is echter ingestort als gevolg van sancties tegen Rusland en logistieke problemen (ontsluiting via zee onmogelijk gemaakt) en productieproblemen (fabrieken liggen stil of zijn beschadigd) in Oekraïne. Naast de problemen in Oekraïne heeft ook het Covid-19 virus nog altijd invloed op de aanvoer van grondstoffen en materialen. Als gevolg van het zero Covid-19 beleid van China gold er voor veel steden een strikte lockdown in het eerste halfjaar van 2022, waardoor er opnieuw sprake was van disruptie van supply chains.

De belangrijkste grondstoffen voor bouw en industrie zijn olie, staal, hout, cement en glas. De olieprijzen zijn in het eerste halfjaar van 2022 met circa 45% gestegen (+60% jaar op jaar). De sancties opgelegd aan Rusland (een van de belangrijkste olieproducenten in de wereld) zorgen ervoor dat de olieprijs naar verwachting ook in het tweede halfjaar op een hoog niveau blijft, ondanks dat de OPEC+ landen hebben aangegeven de productie te verhogen. De staalprijzen lieten vooral aan het begin van de inval van Rusland in Oekraïne een forse stijging zien, +25% in de periode maart-april. Vervolgens daalde de staalprijs snel weer naar het niveau van voor de oorlog. Overigens liggen de staalprijzen nog wel aanzienlijk boven het niveau van 2020 (+20% t.o.v. eind 2020 en +70% t.o.v. begin 2020). De meeste metalen (aluminium, koper, zink, etc.) laten een vergelijkbare beweging zien als staal, met een piek in de periode maart-april en een terugval naar het niveau van voor de oorlog in de maand mei.

Ook de prijs van hout is fors gestegen in het eerste halfjaar van 2022, +30% ten opzichte van eind 2021. De aanvoer van hout uit Oekraïne en Rusland viel stil, terwijl grote producenten als de Verenigde Staten en Canada kampen met productieproblemen vanwege ziektes en droogte. De productiekosten van cement en ook glas zijn volgens vertegenwoordigers van deze industrieën fors gestegen. Beide industrieën zijn grootverbruikers van energie en worden derhalve stevig geraakt door de forse stijging van de energiekosten.

Index nieuwsbrief

Ontvang gratis de Troostwijk index nieuwsbrief met elk kwartaal de nieuwste indexcijfers. U kunt zich hier direct aanmelden.

Back To Top
×Close search
Zoeken