skip to Main Content

Indexcijfers kwartaal 2 – 2023

Troostwijk Research publiceerde vandaag de Troostwijk Index Q2-2023. Met de Troostwijk Index informeren wij u over de ontwikkeling van de prijzen van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris voor het aankomende kwartaal.

De nieuwe indexcijfers zijn:

De Troostwijk-index voor bedrijfsgebouwen en kantoren: 124,9
De Troostwijk-index voor woningen: 123,0
De Troostwijk-index voor bedrijfsinventaris: 122,5

Troostwijk-index (2019 kwartaal 4 = 100)

Kwartaal op kwartaal zijn de bouwkosten en de productiekosten voor inventaris beperkt gestegen, jaar op jaar is nog altijd sprake van een forse stijging. In de bouw is een duidelijke tweedeling, waarbij materialen die bij de productie veel energie vergen (bakstenen, cement, etc.) nog altijd blijven stijgen, materialen die meer afhankelijk zijn van de grondstofprijzen (staal, hout, etc.) bleven relatief stabiel. Daarnaast is er nog altijd sprake van een na-ijleffect, waarbij producenten vertraagd de verhoogde productiekosten doorrekenen.

De lonen bleven kwartaal op kwartaal stabiel. Dit heeft geresulteerd in een kwartaal op kwartaal stijging van de bouwkosten met 0,7% voor bedrijfsgebouwen en kantoren en 1% voor woningen. De productiekosten van inventaris zijn veel afhankelijker van grondstoffen, doordat deze stabiliseren of hooguit licht stijgen, was er kwartaal op kwartaal sprake van een gematigde stijging van 0,4%.

Klik hier voor alle kwartaalindexcijfers.

Index nieuwsbrief

Ontvang gratis de Troostwijk index nieuwsbrief met elk kwartaal de nieuwste indexcijfers. U kunt zich hier direct aanmelden.

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

Back To Top
×Close search
Zoeken