skip to Main Content

Indexcijfers kwartaal 1 – 2023

Troostwijk publiceerde onlangs de Troostwijk Index Q1-2023. Met de Troostwijk Index informeren wij u over de ontwikkeling van de prijzen van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris voor het aankomende kwartaal.

De nieuwe indexcijfers zijn:

De Troostwijk-index voor bedrijfsgebouwen en kantoren: 124,0
De Troostwijk-index voor woningen: 121,8
De Troostwijk-index voor bedrijfsinventaris: 122,0

Troostwijk-index (2019 kwartaal 4 = 100)

Kwartaal op kwartaal zijn zowel de bouwkosten als de productiekosten voor de bedrijfsinventaris sterk gestegen. De sterke stijging is mede toe te schrijven aan de sterke stijging van de loonkosten voor zowel de bouwsector als de productie-industrie. De lonen in de bouw zullen met 5% stijgen in 2023, in januari met 2,5% en in juli met nog eens 2,5%. De stijging in de sector Metaal en Techniek valt nog mee (+3,25% in maart 2023), maar de loonafspraken waren in deze sector al gemaakt voordat de inflatie sterk opliep. Voor de CAO-Metalektro geldt wel een aanzienlijke stijging (+5,5% per december 2022), waar januari 2024 nog eens 3,5% bij zal komen.

In de bouw speelt nog mee dat de kosten voor onderaannemers sneller stijgen dan de lonen van vaste medewerkers. Onderaannemers zitten met goed gevulde portefeuilles en hebben ook te maken met sterk gestegen kosten, die zij bij het aannemen van nieuwe opdrachten doorberekenen aan de hoofdaannemer. In drie jaar tijd zijn de kosten voor onderaannemers met ruim 30% gestegen. In het eerste kwartaal zullen deze kosten naar verwachting opnieuw aanzienlijk hoger liggen

Klik hier voor alle kwartaalindexcijfers.

Index nieuwsbrief

Ontvang gratis de Troostwijk index nieuwsbrief met elk kwartaal de nieuwste indexcijfers. U kunt zich hier direct aanmelden.

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

Back To Top
×Close search
Zoeken