Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Veel vastgoed wordt gekocht of gehuurd zonder visie

Nu de economie weer aantrekt vinden er op vastgoedgebied flinke verschuivingen en bewegingen plaats. Jordy Kleemans, senior consultant bij Troostwijk Real Estate, legt in Vastgoedjournaal uit hoe ondernemend Nederland betere zaken kan doen met vastgoed. “Er wordt momenteel nog te vaak gehuurd of gekocht, maar ook gebruikt zonder echte visie of strategie. Voor veel MKB-ers, maar ook voor grootbedrijven, kan optimalisatie van het vastgoedbeleid een groot verschil maken”, zegt Kleemans in VJ.

Vastgoed op de agenda
Het is niet voor niets dat we het MKB weleens de ‘backbone’ van de economie noemen”, zegt Kleemans. “In termen van werkgelegenheid, innovatiekracht en productie leveren deze ondernemingen een ongelooflijke bijdrage aan ons land. Veel partijen hebben tijdens en na de economische crisis op een bewonderenswaardige manier hun incasseringsvermogen en creativiteit laten zien.”
Toch signaleert hij een nadrukkelijke kans waarmee veel bedrijven hun positie en performance verder zouden kunnen verbeteren. “Organisaties van iedere omvang zouden op reguliere basis met hun vastgoed bezig moeten zijn. Het onderwerp staat vaak niet of nauwelijks op de agenda, terwijl er op dit punt nu juist veel winst te behalen valt. Optimalisatie van de vastgoedportefeuille, maar ook van individuele objecten kan niet alleen een directe impact hebben op de kosten, maar kan bijvoorbeeld ook zorgen voor een vergroting van de efficiency.”
Hij noemt als voorbeeld ondernemingen die in de loop der tijd flink zijn gegroeid. “Soms gebeurde dat vrij abrupt, bijvoorbeeld door een overname, maar vaak gaat het om organisch gegroeide bedrijven. Die zijn niet zelden gehuisvest in bedrijfsruimtes die bij elke uitbreiding van de onderneming weer verder zijn ‘uitgedijd’. Je kunt je voorstellen dat dit regelmatig inefficiënte situaties oplevert; deze inefficiëntie heeft met name een sterke en directe invloed op het primaire bedrijfsproces. Het is begrijpelijk, maar er is op dit punt nog veel ruimte voor verbetering.”

Meer dan prijs
De belangrijkste keuzecomponent bij vastgoed - zowel bij koop als huur - is en blijft voor de meeste ondernemingen de prijs”, stelt Kleemans vast. “Natuurlijk moet je die altijd meewegen, maar het zou best weleens kunnen zijn dat een bedrijf door meer uit te geven aan vastgoed een grotere verbetering kan doorvoeren in de bedrijfsvoering en daarnaast kan zorgen voor het vasthouden van de waarde van het vastgoed op de lange termijn. Denk aan het vergroten van de efficiëntie, maar ook aan de mogelijkheid om je productiecapaciteit uit te breiden. Door je blind te staren op de prijs leg je jezelf een enorme beperking op.”
Als het vastgoed van een onderneming direct aan de kostprijs is toe te rekenen zitten ondernemers er bovenop en als dat niet het geval is heeft het ook direct minder prioriteit, zo is Kleemans’ ervaring. “Dat is goed te verklaren. Er wordt gekeken naar de winst- en verliesrekening. Als het vastgoed is afgeschreven dan verdwijnt de discussie over de inrichting en het gebruik van de portefeuille al snel naar de achtergrond. Dat is jammer, want daar valt nu juist veel winst te behalen.”

Huur of koop?
Hij krijgt regelmatig de vraag of bedrijven in deze tijd beter kunnen huren of kopen. “Er is zo’n diversiteit aan sectoren, dat je daar niet een algemeen antwoord op kunt geven. Toch zou ik gevoelsmatig zeggen dat ondernemers vaker zouden kunnen huren dan zij nu vaak doen, om op die manier optimale flexibiliteit te behouden. Als je echter een MKB-er bent met hele specifieke wensen dan doe je er waarschijnlijk goed aan te kopen. Hoe specifieker de handel en daarmee de vereisten aan het vastgoed, hoe oninteressanter het kan zijn om te huren. De kern is dat iedere onderneming vraagt om een custom made benadering. Dat kan alleen als je vastgoed een centraal onderdeel van je totale beleid maakt."

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer