Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Troostwijk indexcijfers 4e kwartaal online

De nieuwe indexcijfers voor bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris staan weer online.

Kwartaal op kwartaal zijn alleen de kosten voor woningen licht gestegen met 0,3%. De productiekosten voor zowel bedrijfs- en kantoorgebouwen als voor bedrijfsinventaris bleven ongewijzigd. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014 zijn de bouwkosten van bedrijfsgebouwen/kantoren en woningen gestegen met respectievelijk 0,4% en 0,6%. De productiekosten voor de bedrijfsinventaris bleven ongewijzigd.

De stijging van de kosten voor woningen worden veroorzaakt door een stijging van de kosten voor onderaannemers. Door de gestegen activiteit op de nieuwbouwwoningmarkt kunnen onderaannemers weer meer vragen voor hun werkzaamheden. De loonkosten bleven vrijwel onveranderd. De materiaalkosten lieten een gemengd beeld zien. De metaalprijzen lieten in het derde kwartaal een sterke neergaande beweging zien. Terwijl de prijzen voor kunststoffen (+3%) en metselsteen (+3%) juist stegen.

De grondstofprijzen in het algemeen stonden sterk onderdruk in het derde kwartaal. De olieprijzen lagen zo’n 18% onder het niveau van het tweede kwartaal. Ook de prijs voor ijzererts blijft dalen (-36% sinds 1 januari 2015). De prijsdaling van de grondstoffen wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een afgenomen vraag (vooral vanuit China), terwijl de productie op hetzelfde niveau blijft. De gedaalde grondstofprijzen in combinatie met beperkte loonstijgingen zorgen er voor dat de prijsindex voor de bedrijfsinventaris al ruim een jaar ongewijzigd is. En ook voor de komende periode wordt geen verandering verwacht.

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer