Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Troostwijk indexcijfers 1e kwartaal online

De nieuwe indexcijfers voor bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris staan weer online.

Kwartaal op kwartaal zijn de kosten voor zowel bedrijfs- en kantoorgebouwen als voor woningen licht gestegen met respectievelijk 0,2% en 0,6%. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014 zijn de bouwkosten van bedrijfsgebouwen/kantoren en woningen gestegen met respectievelijk 0,6% en 0,9%. De prijsindex voor de bedrijfsinventaris blijft ongewijzigd.

De belangrijkste oorzaak van de stijging van de kosten voor bedrijfs- en kantoorgebouwen en woningen is de stijging van de loonkosten, als gevolg van de nieuwe Bouw-CAO. Gemiddeld lagen de loonkosten 1% tot 1,5% hoger ten opzichte van een jaar eerder (kwartaal op kwartaal: 0,2% tot 0,5%). Ook de kosten voor onderaannemers stegen licht met 0,2% tot 0,4% in vergelijking met een jaar eerder (kwartaal op kwartaal: 0% tot 0,1%). De kosten voor materiaal en materieel bleven vrijwel ongewijzigd kwartaal op kwartaal. Voor de materiaalkosten geldt dat er jaar op jaar sprake was van een gemengd beeld.
Zo stegen de prijzen voor metselsteen aanzienlijk met gemiddeld 3,4%, terwijl de prijs voor bitumen juist sterk daalde (-7%). Gemiddeld genomen stegen de prijzen voor bouwmaterialen met 0,2% jaar op jaar. Voor de inventaris geldt dat de lagere productiekosten als gevolg van de dalende grondstofkosten deels gecompenseerd worden door hogere lonen. Op dit moment zien we nog geen aanleiding om de prijsindex voor inventaris naar beneden bij te stellen. Derhalve blijft de prijsindex ook dit kwartaal weer ongewijzigd.

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

 

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer