Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Troostwijk Index tweede kwartaal 2017

Troostwijk Research publiceert vandaag de Troostwijk Index voor het tweede kwartaal van 2017. De index - speciaal ontwikkeld voor de verzekeringsbranche - geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten.

Kwartaal op kwartaal waren er geen grote wijzigingen in de bouwkosten voor zowel woningen (0%) als bedrijfsgebouwen en kantoren (+0,2%). Ten opzichte van een jaar eerder is sprake van een stijging van 1,4% voor woningen en 1,2% voor bedrijfsgebouwen en kantoren. De productiekosten voor bedrijfsinventaris steeg aanzienlijk, met 0,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Jaar op jaar is hier sprake van een stijging van 1,6%.

Het stabiele beeld van de bouwkosten komt doordat er vrijwel geen bewegingen in de loonkosten waren en ook de materiaalprijzen bleven stabiel. De jaar op jaar stijging wordt veroorzaakt door hogere loonkosten 1-1,5% en hogere materiaalprijzen 1,5-2%. Voor de inventaris geldt dat hogere grondstofprijzen ten grondslag liggen aan de stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Kwartaal op kwartaal gemeten lagen de prijzen voor de (ruwe)grondstoffen licht tot aanzienlijk hoger. Vooral de olieprijzen liggen hoger. Ook de lonen stegen met 0,5-1% ten opzichte van het vorige kwartaal.

De nieuwe indexcijfers zijn:
De Troostwijk-index voor bedrijfsgebouwen en kantoren: 121,1 (123,1)
De Troostwijk-index voor woningen: 119,0 (121,0)
De Troostwijk-index voor bedrijfsinventaris: 115,7 (117,6)

Vanaf 1 oktober 2012 is het BTW tarief verhoogd naar 21%. Kunnen uw klanten geen btw verrekenen dan hanteert u de indexcijfers inclusief BTW. Deze staan vermeld tussen de haakjes. Kunnen uw klanten wel BTW verrekenen dan hanteert u de indexcijfers exclusief BTW.

Troostwijk-index (2007 kwartaal 1 = 100)

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer