Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Troostwijk Index derde kwartaal 2017

Troostwijk Research publiceert vandaag de Troostwijk Index voor het derde kwartaal van 2017. De index - speciaal ontwikkeld voor de verzekeringsbranche - geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten.

Kwartaal op kwartaal zijn de bouwkosten voor zowel woningen als bedrijfs- en kantoorgebouwen licht gestegen. Hetzelfde geldt voor de productiekosten van bedrijfsinventaris. De bouwkosten voor woningen stegen met 0,7%, die voor bedrijfsgebouwen en kantoren met 0,4% en de productiekosten voor bedrijfsinventaris stegen met 0,4%. Ten opzichte van een jaar eerder is sprake van een stijging van 1,8% voor woningen en 1,2% voor bedrijfsgebouwen en kantoren. De productiekosten voor bedrijfsinventaris steeg met 1,8%. Voor zowel de bouwkosten voor woningen als de productiekosten voor bedrijfsinventaris geldt dat het de grootste stijging (jaar op jaar) is in meer dan vier jaar.

De stijging van de bouwkosten wordt voor een belangrijk deel verklaard door hogere loonkosten (+2% jaar op jaar) een hogere kosten voor onderaannemers (+2%-2,5% jaar op jaar). De materiaalkosten stegen beperkt. Voor de inventaris geldt dat hogere loonkosten en grondstofprijzen ten grondslag liggen aan de stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral de prijzen voor basismetalen liggen aanzienlijk hoger ten opzichte van een jaar eerder. De olieprijzen bewegen al een jaar in een bandbreedte tussen de $ 40 en $ 55. De loonkosten in productie-industrie liggen tussen 1,5% tot 2,5% boven het niveau van vorig jaar.

De nieuwe indexcijfers zijn:
De Troostwijk-index voor bedrijfsgebouwen en kantoren: 121,6 (123,6)
De Troostwijk-index voor woningen: 119,8 (121,8)
De Troostwijk-index voor bedrijfsinventaris: 116,3 (118,2)

Vanaf 1 oktober 2012 is het BTW tarief verhoogd naar 21%. Kunnen uw klanten geen btw verrekenen dan hanteert u de indexcijfers inclusief BTW. Deze staan vermeld tussen de haakjes. Kunnen uw klanten wel BTW verrekenen dan hanteert u de indexcijfers exclusief BTW.

Troostwijk-Index (2007 kwartaal 1 = 100)

Toelichting
Bij de bepaling van de indexcijfers maakt Troostwijk gebruik van een aantal informatiekanalen. Uit al deze informatie wordt een samenstelling gemaakt waaruit een gemiddeld indexcijfer wordt verkregen. De indexcijfers die Troostwijk afgeeft zijn algemene cijfers en niet gerelateerd aan een specifiek type vastgoed (bijv. logistiek, productie, kantoorvilla, eengezinswoning, appartement, etc.) of aan een specifieke branche (bijv. metaal, chemie, diensten, etc.).

 

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer