Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Nederlandse ondernemingen huurden in eerste helft van het jaar 57% meer bedrijfsruimte

De verhuur van niet-logistieke bedrijfsruimte - vastgoed wat niet bestemd is voor opslag en overslag - nam in Nederland met 57% toe in de eerste helft van 2015. In totaal werd ruim 1,2 miljoen vierkante meter verhuurd, tegen ruim 700.000 vierkante meter in 2014. Het aantal transacties lag met 775 in het eerste halfjaar van 2015 zo’n 50% hoger vergeleken met dezelfde periode in 2014. De stijging lijkt vooral gedreven door het algemeen economisch herstel. Het is een aantal van de belangrijkste conclusies uit recent onderzoek naar de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt, uitgevoerd door Troostwijk Real Estate.

MKB grootste gebruiker bedrijfsruimte
Het MKB is de grootste aanhurende partij op de niet-logistieke bedrijfsruimtemarkt. Het was tussen 2010 en 2014 verantwoordelijk voor 80 tot 90% van totale huur van bedrijfsruimte.
Jordy Kleemans, senior consultant bij Troostwijk Real Estate: “De vraag naar bedrijfsruimte is sterk afhankelijk van binnenlandse bestedingen, terwijl de economische groei van de afgelopen twee jaar met name werd gedragen door export. Pas in het eerste halfjaar van 2014 lieten de binnenlandse bestedingen groei zien, een trend die in 2015 verder heeft doorgezet. Het is een sterke stimulans geweest voor de vraag naar bedrijfsruimte, zeker bij MKB-ers die de laatste jaren huisvestingsbeslissingen voor zich uit hebben geschoven.”

Sterke regionale verschillen
Zo’n 41% van de totale verhuur van niet-logistieke bedrijfsruimte vond plaats in de sectoren handel en transport, waar groothandels, garagebedrijven en bedrijven in de detailhandel toe behoren. Logistieke bedrijven zijn nadrukkelijk niet meegeteld. Regionaal laat de verhuur, oftewel de opname, een sterk wisselend beeld zien. Zo steeg de opname van bedrijfsruimte in Noord-Nederland met maar liefst 116% en in Midden-Nederland met 113%. In Oost-Nederland werd een toename gemeten van 82%. Kleemans: “Wij zien dat het aantal transacties en het aantal vierkante meters bedrijfsruimte ook in de tweede helft van dit jaar is gestegen. Die groei zet de komende maanden verder door, zo verwachten wij. MKB-ers hebben meer financiële slagkracht en kunnen bovendien weer vaker investeren. Hun toegenomen bedrijfsactiviteit vraagt in veel gevallen om grotere of andere bedrijfsruimte.”

Het volledige onderzoek naar de opname van niet-logistieke bedrijfsruimte is op te vragen door een email te sturen naar j.kleemans@troostwijk.nl

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer