Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Marcel de Boer en Frans van Hoeken over de veranderde wereld van taxaties, de schaalvergroting en het belang van data

Vastgoedjournaal sprak met Marcel de Boer en Frans van Hoeken van Troostwijk om te praten over de veranderde wereld van taxaties, de schaalvergroting en het belang van data. Zo moet volgens beide heren een taxatiedienst veranderen van een laagwaardig beheersproduct naar een hoogwaardig risicobeheersingsproduct. “Het gaat er niet alleen om het topje van de ijsberg te zien maar om ook juist de risico’s onder het wateroppervlakte te zien.”
 
Volgens Marcel de Boer, directeur Troostwijk, is het hebben van een langetermijnvisie belangrijk. “Binnen de vastgoedwereld rennen mensen allemaal achter elkaar aan en worden we meegesleurd in de hosanna-stemming van de aantrekkende markt. En dat terwijl je juist verder moet kijken. Taxeren zou meer moeten gaan over het adresseren en beheersen van risico’s. Meer vooruitkijken, het gaat er niet alleen om het risico van vandaag vast te stellen, maar ook dat wat zich in de toekomst voordoet. Wat is de potentie, risico en wat zou de er met de huidige marktwaarde kunnen gebeuren?” De Boer vervolgt: “Je professionele mening gebaseerd op een brede inschatting vraagt om voorspellend en onderscheidend vermogen. Dat is waar Troostwijk op inzet om zijn specialistische taxatie kennis in te zetten als strategische partner in het adviseren van risicomanagement. Het ontzorgen van je klant door innovatie en een snellere transparante dienstverlening gebaseerd op vertrouwen. Een duurzame lange termijn relatie hebben met je klant is bij ons gebaseerd op vertrouwen. Het is tenslotte mooi als je een oprechte mening geeft om je klant te helpen om alle risico’s in beeld te brengen nu en in de toekomst. Onze klanten nemen belangrijke besluiten op onze dienstverlening voor de toekomst.”
 
Wereldwijd
Troostwijk bestaat al meer dan 85 jaar en telt ruim 150 werknemers. Met vestigingen in Groningen, Amsterdam en Rotterdam houdt het zich bezig met verschillende soorten taxaties, vastgoedadvies, waardevaststellingen en natuurlijk research. De Boer: “Wij zijn marktleider in verzekeringstaxaties en contra-expertise. Daarbij hebben we zeer gespecialiseerde en ervaren taxateurs die zowel inboedel, inventaris, gebouwen en installaties kunnen taxeren. Onze taxateurs werken in het veld en vliegen de hele wereld over om onze data te verzamelen en toe te passen.” Daarbij heeft Troostwijk al meer dan tien jaar geen traditionele makelaarstak, wat Troostwijk tot een onderscheidend bureau van Nederland maakt. De Boer: “Wij willen geen inmenging van korte termijn dienstverlening. Als dienstverlener moet je niet altijd mee rennen in de hitte van de dag. Wij hebben juist de taak risico goed in kaart te brengen en ons te beheersen om een juiste inschatting te maken: Hebben we het over een incident of een trend?” Volgens De Boer geeft dit Troostwijk een bijzondere rol. “Als vertrouwenspersoon mogen wij een kijkje in de keuken van ondernemingen nemen. We krijgen hierdoor veel meer informatie dan andere partijen. Het gaat er niet alleen om het topje van de ijsberg te zien maar om ook juist de risico’s onder het wateroppervlakte te zien.”
 
Risicobeheersing
De Boer trekt de vergelijking van een taxateur met een weerman. “De weerman kijkt naar buiten en verklaart het een grijze dag. Maar wat eigenlijk interessant is: wat wordt het weer morgen? Of volgende week? En die rol moet de taxateur als strategische partner meer op zich nemen.. Op basis van (big) data moet de taxateur niet de toekomst gaan voorspellen, maar een verwachting durven geven. Hiermee kan je onderscheidend zijn.” Volgens De Boer moet een taxatie veranderen van een beheerproduct naar risicobeheersingsproduct. “Daarbij willen we nog meer gebruik maken van de data- en technologische ontwikkeling. Daarbij investeren wij veel geld om innovatief en onderscheidend te blijven.”
 
Verdere groei
Om Troostwijk Taxaties verder uit te bouwen en te laten groeien heeft De Boer de hulp in geroepen van Frans van Hoeken. Na 22 jaar bij DTZ Zadelhoff te hebben gewerkt, waarvan 17 jaar als partner en 6 jaar als onderdeel van het Dagelijkse Bestuur, heeft Van Hoeken in januari de overstap gemaakt naar Troostwijk. Hij heeft daarbij de ambitie om het merk Troostwijk verder te versterken. Van Hoeken is nu een maand aan de slag bij Troostwijk als Director of Valuations, maar merkt al gelijk verschillen. “Het werk is niet anders geworden, maar de cultuur is anders. De mens staat bij Troostwijk centraal, het gaat niet om alleen omzet binnen te halen. Mensen bij Troostwijk zijn begaan met hun professie, hebben veel ervaring en zijn gespecialiseerd. Geen leger aan onervaren jonge medewerkers, maar een bataljon van door de wol geverfde professionals.” De Boer vult aan: “De reden waarom wij voor Frans hebben gekozen is omdat hij het netwerk binnen de sector heeft, unieke kennis en ik heb hem hoog in het vaandel staan als het aan komt op vertrouwen, ethiek en integriteit. Daarbij is hij ontzettend nieuwsgierig en gaat hij mee met alle ontwikkelingen van deze tijd. We zijn alleen maar blij met zijn uitgebreide expertise binnen het vastgoed.” Ook ziet De Boer de verschillen tussen de arbeidscultuur van DTZ Zadelhoff en Troostwijk als een voordeel. “Frans kent beide culturen, hierdoor kan je van beide manieren van werken leren en uiteindelijk slimmer opereren. Hij krijgt van ons alle vertrouwen en ruimte.”
 
Kennis en verjongen
Wat voor doelen heeft Troostwijk zichzelf gesteld? Van Hoeken vertelt: “We willen Troostwijk verder opleiden en verjongen. Zo willen we bestaande mensen bijscholen, maar ook het traineeprogramma weer oppakken. We starten met een Young Professional Program want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”
Troostwijk is aangesloten bij de NVM en is een RICS regulated firm. Ook is het kantoor zowel ISO-gecertificeerd als ISAE 3402, aan type II wordt hard gewerkt om deze exact aan te sluiten op de NRVT richtlijnen. Hiermee wordt de kwaliteit van taxaties gewaarborgd en zijn de interne werkprocessen consistent en controleerbaar. De Boer: “We geven jaarlijks €2.000 miljard aan taxatiewaardes af, het is belangrijk dat je je eigen risico hierbij goed beheerst. Hoge risico’s betekent hoge aansprakelijkheid. ISAE type II helpt om kritisch te kijken naar je eigen processen. En verstevigt je reputatie bij de klanten.” Van Hoeken vult aan: “ISAE 3402 dwingt je tot uniform werken, kwaliteit moet niet afhankelijk zijn van de toevalligheid wie iets doet, maar iedereen moet dezelfde kwaliteit produceren.”
 
Technologie en maatwerk
Beide heren merken op dat de rol van de taxateur verandert en steeds belangrijker wordt. Van Hoeken: “De makelaar heeft traditioneel gezien de rol van bemiddelaar: hij bemiddelt tussen wie zijn pand wil verkopen en wie een pand wil verwerven. Vroeger kenden deze partijen elkaar niet. Bij grote, veelal internationale transacties kennen de partijen elkaar doorgaans al. In die gevallen is er geen bemiddelende makelaar nodig. Eerder fiscalisten, notarissen, accountants en taxateurs. Het gaat dus meer om de due dilligence en het controleren van grote deals, in plaats van het faciliteren ervan. En daar willen wij op inspelen als strategische partner.” De Boer vult aan: “Het tijdsbeeld is anders geworden. De vastgoedsector is zo groot en statisch dat het vijftien jaar nodig heeft om te transformeren.. Het dal van de crisis ligt achter ons en we zitten nu in een nieuwe tijd met meer nadruk op technologie en maatwerk. We zijn een stuk nuchterder geworden, de crisis heeft aangetoond dat de waarde van vastgoed ook kan wankelen.”
 
Schaalvergroting
Een laatste verandering binnen de taxatiewereld is de schaalvergroting die plaatsvindt. Van Hoeken vertelt: “Een ander onderdeel van de veranderde tijdsbeeld is de schaalvergroting die is opgetreden: opdrachten en leveranciers zijn vaak grote (inter)nationale partijen. Dit zal verder doorgaan. We zien dit gebeuren en we willen daar een antwoord op geven. Het goede voorspellende vermogen krijg je deels door je ook internationaal goed te oriënteren. Daarom kijken wij ook de grenzen over en sluiten wij aan op een internationaal netwerk.”

Tot slot zegt De Boer: “Troostwijk gaat niet mee rennen met de waan van de dag , maar wij willen juist gedreven vanuit een visie meer maatwerk bieden en inspelen op de veranderende markt met technologie en data.”
 

bron: vastgoedjournaal d.d. 16 februari 2017

 

 

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer