Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Koop en huur van bedrijfsruimte door MKB-bedrijven stevig in de lift

Amsterdam, 24 maart 2016 – Nederlandse MKB-bedrijven kochten en huurden in 2015 aanzienlijk meer bedrijfsruimte dan het jaar ervoor. Het aantal transacties van niet-logistieke ruimte - vastgoed wat niet bestemd is voor opslag en overslag - steeg in 2015 met 23% naar 1.161. Hoewel ondernemers nog vaker huren dan kopen lijkt er een verschuiving plaats te vinden: in 2015 steeg het aantal kooptransacties naar 37% van 34% in 2014. In 2010 werd slechts in 25% van de gevallen gekocht. Zowel voor huur- als koopobjecten betaalden MKB-ers in 2015 gemiddeld een hogere prijs dan twaalf maanden geleden. Het zijn de belangrijkste conclusies van de MKB Activiteitsmonitor van Troostwijk Research waarmee jaarlijks wordt gemeten hoe actief het Nederlandse MKB is op de vastgoedmarkt.

In 2015 was het midden- en kleinbedrijf verantwoordelijk voor zo’n 90% van alle bedrijfsruimtetransacties in Nederland. Er vond de afgelopen jaren een flinke stijging plaats in het aantal transacties: van 675 in 2012 in naar 1.116 in 2015, een toename van 72%.

Van huur naar koop
Van de transacties waar MKB-ers in 2015 bij betrokken waren, ging het in 63% van de gevallen om huur en in 37% om koop. Daan van der Velden, consultant bij Troostwijk Research: “Er lijkt sprake te zijn van een flinke verschuiving. Zo werd in 2010 nog ruim 75% van de bedrijfsruimte gehuurd. De groeiende voorkeur voor het kopen van vastgoed onder MKB-ers is onder meer te verklaren door lagere rentestanden en het feit dat er op spaarrekeningen steeds minder rendement te behalen is.

Optimalisatie vastgoedportefeuille
Na jaren van forse daling lijken de prijsniveaus voor bedrijfsruimtes in Nederland nu over de hele linie wat te stijgen. Zo ging de gemiddelde huurprijs in 2015 met 5% omhoog - van € 42,- naar € 45,- per m² en de gemiddelde koopprijs met 3%, van € 395,- naar € 407,- per m². De meeste koop- en huurtransacties vonden plaats in de sector Handel & Transport (44%), gevolgd door de sector Bouw & Industrie (circa 26%) en de sector zakelijke dienstverlening (18%). Jordy Kleemans, senior consultant bij Troostwijk Real Estate: “MKB-ers zijn steeds actiever met de optimalisatie van hun vastgoedportefeuille bezig. Los van de sprekende cijfers merken wij dat ondernemers meer vertrouwen krijgen en hierdoor eerder tot investeringen in vastgoed overgaan, of andere keuzes maken in hun huurbeleid.”

klik hier voor de MKB bedrijfsruimte activiteitsmonitor

 

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer