Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Klimaattop raakt vastgoedsector zwaar

Tijdens de recente klimaattop in Parijs is een aantal besluiten genomen met verregaande consequenties voor de vastgoedsector. Zo treedt de al in 2002 opgestelde Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, met een Engelse afkorting EPBD, volgend jaar in werking. Die bepaalt dat commercieel vastgoed in 2020 volledig energieneutraal moet zijn. Eerder werd in Nederland al besloten dat asbestdaken, waarmee nog een fors deel van de bestaande voorraad is uitgerust, vanaf 2024 verboden zijn. Stevige normen, die door iedere vastgoedeigenaar in Nederland gehaald moeten gaan worden.

De economische en maatschappelijke gevolgen - die op korte termijn gaan intreden - zijn enorm. Het Nederlandse vastgoed vertegenwoordigd een waarde van zo'n 2.100 miljard euro. Het niet-duurzame deel zal op basis van de nieuwe Europese duurzaamheidseisen onvermijdelijk moeten worden afgewaardeerd. Daar komt bij dat het niet voldoen aan de EPBD vanaf 2020 gesanctioneerd kan gaan worden met fikse boetes. Het grootste risico is misschien wel dat niet-duurzaam vastgoed als besmet wordt ervaren, waardoor de genoemde afwaardering in snel tempo kan gaan plaatsvinden.

Het is op dit moment niet duidelijk hoe vastgoedeigenaren en beleggers inspelen op deze ontwikkelingen. Vaststaat dat hun balans er over enkele jaren anders uitziet. Het aanpakken van niet-duurzaam vastgoed zou dan ook een topprioriteit moeten zijn, maar daarvan lijkt momenteel nog vrijwel nergens sprake. Marcel de Boer, algemeen directeur Troostwijk Real Estate

Bron: FD 1 maart 2016
 

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer