Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Groep Europese vastgoedexperts lanceert nieuw project om de groene factor algemeen te maken in vastgoedwaardering

 

Brussel, 31 maart 2014: Vandaag is een groep experts op het gebied van groene bouw, investering, financiering en vastgoedwaardering samengekomen in Brussel om de lancering van een nieuw Europees project mee te maken. Het doel hiervan is de verdere integratie van energieprestaties van gebouwen in het vastgoedwaarderingsproces.

RenoValue, een project dat wordt gefinancierd via EU Intelligent Energy Europe, is gericht op de ontwikkeling van een opleiding voor vastgoedtaxateurs waarin zij leren hoe zij energie-efficiëntie en duurzame energie kunnen laten meewegen in het waarderingsproces. Zo krijgen zij meer begrip voor de invloed van prestaties van gebouwen op vastgoedwaarde en zullen zij hun cliënten overeenkomstig kunnen adviseren.

Empirische studies laten zien dat vastgoedprijzen wereldwijd op verschillende markten steeds meer onderscheid maken tussen gebouwen op basis van 'groene eigenschappen’ en de fysieke of operationele efficiëntie die daarmee wordt geassocieerd.

Uit bewijs blijkt duidelijk dat deze eigenschappen zich vertalen in meerwaarde, zichtbaar door hogere huren, hogere verkoopprijzen, meer bewoning, lagere exploitatiekosten, snellere verkoop, hogere netto inkomsten uit verhuur, lagere kapitalisatiefactoren, en, in het geval van commerciële bouw, verbeterde arbeidsproductiviteit.

Vastgoedwaardering is een essentieel onderdeel van de levenscyclus van een pand. Met het oog op een steeds grotere vraag naar energie-efficiënte gebouwen is het van cruciaal belang geworden om vastgoedtaxateurs te voorzien van gedetailleerde informatie over de integratie van energieprestaties in het waarderingsproces“ aldus Reno Cardiff MRICS, partner en hoofd van Business Space Capital Markets van Cushman & Wakefield in Spanje, lid van het bestuur van RICS Europe, voorzitter van het RICS Europe Virtual Valuation Network, en ervaren lid van de European Valuation Steering group van het RenoValue-project.

"Als wij de marktovergang naar bijna nul-energie gebouwen in Europa willen versnellen, is het essentieel om de behoefte aan meer efficiënte gebouwen aan te tonen, en vastgoedtaxateurs de juiste informatie te verschaffen om energieprestatie in de praktijk van de vastgoedwaardering te integreren.” aldus Vincent Berrutto, hoofd van de unit Energie van het Uitvoerend Agentschap van de Europese Unie voor het midden- en kleinbedrijf. “Om deze reden hebben wij besloten om het project RenoValue financieel te steunen via ons Intelligent Energy Europe-programma” besluit Dr. Berrutto.

“Het gebrek aan goede informatie en inzicht in de effecten van duurzame eigenschappen op de werkelijke waarde van een gebouw is een risicofactor voor de gehele waardeketen van gebouwen. Dit initiatief is van cruciaal belang om effectief gebruik te maken van het potentieel van duurzame gebouwen, zowel in economisch als in milieutechnisch opzicht” aldus Marcel de Boer, directeur van Troostwijk Real Estate, één van de bij het RenoValue-project betrokken bedrijven. “De markt wordt zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid, maar we zijn er nog niet. Wij nemen deel aan dit project omdat het in Amsterdam gevestigde Troostwijk erop gericht is om het bewustzijn van de vastgoedwaarde van duurzaamheid te vergroten” besluit De Boer.

Aan de redactie

Contact en mediavragen

Luigi Petito

Projectcoördinator

0032 486 619818

luigi@bs-europa.eu

RenoValue-projec

RenoValue is een 2-jarig project dat wordt gefinancierd door het Intelligent Energy Europe-programma van de Europese Unie

Het RenoValue-consortium omvat: Het Royal Institution of Chartered Surveyors, het Karlsruhe Institute of Technology, CBRE, het Polish National Energy Conservation Agency, Troostwijk Real Estate, Skanska en Business Solutions Europa.

De RenoValue European Valuation Steering Group (EUVSG) bestaat uit:

  • Tatiana Bosteels, hoofd verantwoordelijke vastgoedinvestering Hermes Vastgoed
  • Reno Cardiff, partner en hoofd van Office Capital Markets, Cushman & Wakefield
  • James Drinkwater, senior beleidsadviseur, World Green Building Council
  • Curt Garrigan, coördinator van het United Nations Environment Programme’s Sustainable Buildings and Climate Initiative (UNEP-SBCI)
  • Frank Hovorka, hoofd van het vastgoed-duurzaamheidsbeleid, Caisse des Dépôts
  • Wolfgang Kälberer, permanente afgezant van The European Group of Valuer’s Associations (TEGoVA)

Voor meer informatie over vastgoedtaxatie en energie-efficiënte gebouwen: World Green Building Council. (2013). The Business Case for Green Building: A Review of the Costs and Benefits for Developers, Investors and Occupants. World Green Building Council.

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer