Calamiteiten nummer

088-666 6666 dag en nacht

Bouw staat bij toekomst-proof maken van kantoren voor megaklus

Interview Marcel de Boer met de Redactie Bouwmeester van Bouwend Nederland. De bouwsector staat landelijk voor een miljardenklus om bestaande kantoorgebouwen toekomstbestendig te maken.

Behalve dat die kantoren onvoldoende zuinig omspringen met energie, voldoen ze ook niet aan de nieuwe eisen op het gebied van het welbevinden van de mensen die er werken. Veel kansen zijn er voor bouwbedrijven die hier innovatief op inspelen, zegt voorzitter Marcel de Boer van de Vakgroep NVM Business. De vraag waar het kantoor van nu aan moet voldoen, stond ook centraal in de uitzending van BNR Bouwmeesters van 23 november.

Leefklimaat
De Boer, die ook algemeen directeur is van Troostwijk, signaleert een snel veranderende vraagbehoefte naar kantoorruimte: “Er treedt een nieuwe generatie gebruikers aan voor wie het kantoor vooral een ontmoetingsplek is, in plaats van dat je er van 9 tot 5 achter een computer zit. Onder druk van die beweging zal de functie van het kantoor de komende jaren snel veranderen, met naast energiebesparing ook extra aandacht voor een aangenaam leefklimaat. Dus met meer lichtinval, betere ventilatie en gezellige ontmoetingsplekken.” Grote bedrijven ziet De Boer nu al die kant op bewegen. “Koplopers” zijn ook aanbieders van flexibele kantoorruimte als Tribes, HNK en Regus.

Stramien
Door de alsmaar snellere opeenvolging van nieuwe technieken ziet De Boer de levenscyclus van de (technische) inrichting van kantoorgebouwen steeds korter worden. “Van ooit vijftig jaar gingen we met de vervanging van dat inbouwpakket terug naar twintig jaar. Nu zitten we in de fase naar tien jaar en ik sluit niet uit dat het in de toekomst naar vijf jaar gaat.” Een obstakel bij de herinrichting van bestaande kantoren noemt De Boer het stramien van 3.60 bij 5.40 meter dat decennialang in de bouw is gebruikt. “We bouwden veel te veel met kolommen. Gebouwen zijn daardoor heel statisch. Want meer casco maakt een gebouw minder flexibel. Dat botst met de vraag van nu naar meer dynamische kantoren. Met als buitenkant een klimaatschil die veel licht doorlaat en een binnenkant die open is als een ontmoetingsplein.”

Natuur
In heel het land staat zo’n zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, slechts twee procent daarvan betreft nieuwbouw. De Boer: “Vooral de vraagzijde gaat bepalen welk deel van de bestaande kantoren meegaat naar de toekomst en welk deel niet.” De NVM raamt het deel dat meegaat op basis van een recent onderzoek op een derde van de totale voorraad. “Met de helft van de resterende lege vierkante meters valt nog wat anders te doen. Voor de andere helft is waarschijnlijk geen functie meer te vinden. Die zullen we dus terug moeten geven aan de natuur.”

Versnipperd
Voor bouwbedrijven is er dus zat werk aan de winkel met het toekomstbestendig maken van bestaande kantoorgebouwen. Wel zal de bouw volgens De Boer – die zelf in de sector heeft gewerkt – daarbij sterker in moeten zetten op innovatie: “De bouwketen is nog behoorlijk versnipperd en de afstem- en reductieverliezen in het bouwproces zijn nog groot. Als een bouwproject af is, blijft er veel bouwmateriaal over dat de afvalcontainer in gaat. Er wordt dus teveel materiaal besteld, wat te maken heeft met dat arbeid duur is en het arbeidsproces dus niet mag stilvallen. Maar het blijft zonde. Over het omgaan met grondstoffen moet dus beter worden nagedacht in de bouw. Daarmee werkt de sector ook mee aan een circulaire economie.”

Bron: Bouwend Nederland d.d. 24 november 2016

Offerte aanvragen?

Geinteresseerd in onze diensten?

Vraag nu een offerte aan

Troostwijk Taxaties in het kort

Sinds de start in 1930 zijn wij uitgegroeid tot één van Nederlands grootste taxatie- en expertisebureaus.

Vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werken ruim 200 medewerkers dagelijks aan onze gezamenlijke missie: Het leveren van de juiste informatie en adviezen of het optimale onderhandelingsresultaat, waardoor onze opdrachtgevers de beste beslissingen kunnen nemen.


Lees meer

Internationaal

ArcaLaudis

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt Troostwijk haar klanten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het eigen internationale taxatienetwerk dat de naam ArcaLaudis draagt, speelt hierbij een grote rol. Dit netwerk bestaat uit eigen Troostwijk vestigingen of exclusieve samenwerkingsverbanden in economisch belangrijke gebieden in de wereld.


Lees meer

Research

Onderzoek staat centraal binnen Troostwijk Taxaties.

De afdeling Research voert permanent onderzoek uit naar de ontwikkelingen en trends in de markt. Het vastleggen en verrijken van data leidt tot een bron van unieke kennis. Hiermee assisteren wij onze klanten. Het geven van gedegen, goed onderbouwde en accurate waarderingen en adviezen is van essentieel belang.


Lees meer